Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, objavio je preliminarne rezultate poslovanja za period jun-avgust ispod ranije najavljenih očekivanja, a kao glavni razlog uprava je navela poremećene lance snabdevanja i prilagođavanje zaliha slabijoj potražnji na tržištu.

Prihodi u četvrtom fiskalnom kvartalu očekuju se ispod najavljenog raspona 6,8-7,6 milijardi dolara usled pada potražnje za DRAM i NAND čipovima u periodu nakon objave poslednjeg kompanijskog izveštaja, 30. juna.

U narednom fiskalnom kvartalu (septembar-novembar) isporuke u bitovima projektovane su na nižem nivou nego u periodu jun-avgust, a takođe se očekuje značajni kvartalni pad prihoda i profitne margine. Uprava je takođe nagovestila da se očekuje da slobodan novčani tok (FCF) u ovom periodu bude negativan.

Kao odgovor na izazovne uslove poslovanja kompanija je odlučila da značajnije smanji ukupan CAPEX u fiskalnoj 2023. godini u odnosu na to što je bilo najavljeno 30. juna. S druge strane, do kraja dekade kompanija planira da uloži 40 milijardi dolara u američka postrojenja, podržana najavljenim subvencijama američke vlade.

Akcije kompanije u pred-trgovanju beleže negativnu cenovnu promenu veću od pet odsto na 58,35 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum