Pad poslovne aktivnosti u evrozoni dodatno je produbljen na početku trećeg tromesečja, pokazuju preliminarni podaci S&P Globala za jul.

Kompozitni PMI pokazatelj spustio se na 48,9 poena sa 49,9 poena u prethodnom mesecu i pojačao strahove o potencijalnoj recesiji u evrozoni nakon dva tromesečja blage kontrakcije.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su blagi pad na 49,7 poena.

Uslužni sektor koji dominira privredom evrozone ostao je iznad 50 poena na teritoriji rasta, ali je pao na šestomesečni minimum od 51,1 poena. Proizvodni sektor je nastavio oštar pad i zabeležio najniži nivo u poslednjih 38 meseci od 42,7 poena.

Slabljenje tražnje dovelo je do najoštrijeg pada u industrijskim narudžbinama od 2009. godine, dok je uslužni sektor pretrpeo prvi pad u narudžbinama u poslednjih sedam meseci. Rast zaposlenosti je nastavljen, premda najslabijom brzinom u više od dve godine. Industrijski sektor je drugi mesec zaredom beležio neto gubitak radnih mesta, dok je uslužni sektor ostvario najslabiji rast u poslednjih pet meseci.

Privredna aktivnost u evrozoni najslabija od jeseni prošle godine 

Izvor: Trading Economics

Nezaposlenost u evrozoni pala je u maju na rekordno niskih 6,5 odsto, dok je satnica u prvom tromesečju rasla stopom od pet procenata nakon 5,6 odsto u prethodnom tromesečju.

Rast nadnica predstavlja i najveću brigu za Evropsku centralnu banku (ECB) koja bi trebalo ove sedmice da kamate podigne za dodatnih 25 baznih poena. ECB smatra da bi visok rast nadnica i rastuće cene usluga mogle inflaciju držati iznad targeta od dva odsto previše dugo.

PMI pregled je pokazao oštar pad veleprodajnih cena u industrijskom sektoru, dok je u uslužnom sektoru nastavljen rast cena usled okolnosti da kompanije i dalje prevaljuju više troškove rada na potrošače. Međutim, i uslužna inflacija inflacija je usporila na najniži nivo od oktobra 2021. godine.

Kao što je objavljeno prošle sedmice, inflacija u junu u evrozoni usporila je na 5,5 odsto, ali ECB očekuje da vidi slabljenje bazne inflacije pre nego što zaustavi ciklus dizanja kamata.

Evro je juče oslabio u odnosu na dolar više od pola procenta na 1,106, a takođe je došlo do pada prinosa na nemačke državne obveznice.

Izvor: S&P Global, FT, Momentum