Globalne isporuke personalnih računara pale su skoro za trećinu u prvom kvartalu 2023. godine, pri čemu je Apple pretrpeo najveći pad među glavnim proizvođačima, dok se industrija bori sa usporavanjem potrošnje posle pandemije.

U odvojenim izveštajima objavljenim u ponedeljak, kompanije za istraživanje tržišta IDC i Canalis okrivile su slabu potražnju, višak zaliha i slabe ekonomske izglede za pad isporuka od 29 odsto, odnosno 33 odsto, respektivno, u ovom periodu.

Od pet najvećih proizvođača računara analiziranih u izveštajima, Apple je zabeležio najveći pad od preko od 40 procenata, a sledi Dell Technologies sa slabijom prodajom za oko 31 odsto.

Lenovo, Asustek Computer i HP takođe su se suočili sa padom, navodi se u izveštajima.

Podaci sugerišu da su proizvođači računara na putu da pretrpe još jedan kvartal loših rezultata, nakon što je 2022. godina donela pad prodaje pošto su iščileli efekti buma koji je došao sa izbijanjem pandemije.

Pauza u potražnji i rastu, međutim, daje vremena lancima snabdevanja da se stabilizuju nakon teške dve godine, te da kompanije istraže mogućnosti proizvodnje van Kine, saopštio je IDC.

Obe istraživačke kompanije očekuju da bi tržište moglo da počne da se oporavlja kasnije ove godine i da dobije zamah 2024. ako se ekonomski izgledi poboljšaju.

Izvor: Reuters, Momentum