Holandski proizvođač litografskih mašina koje koriste najveći proizvođači čipova kao što su Taiwan Semiconductor, Samsung i Intel, ASML, objavio je profit za četvrti kvartal iznad očekivanja i najavio rast prodaje od preko 25 odsto u 2023.

Ova holandska kompanija se i dalje suočava sa većom tražnjom u odnosu na proizvodnju pa su nerealizovani poslovi narasli na rekordnih 40 milijardi evra na kraju prošle godine.

Iz kompanije su naveli da iako su ekonomski izgledi zamagljeni usled recesionih pritisaka i rastućih zaliha čipova na tržištu, njihovi kupci očekuje pobljšanje uslova do kraja godine i oporavak kineske privrede nakon ukidanja pandemijskih mera.

Ovi rezultati dolaze nedelju dana nakon što su visoki predstavnici američke i holandske administracije razgovarali o mogućim novim ograničenjima izvoza starije opreme ASML-a kupcima u Kini iz bezbednosnih razloga. Međutim, iz uprave su napomenuli da se „ništa nije promenilo“ otkako su SAD u oktobru uvele nova ograničenja izvoza američkim kompanijama.

ASML je u periodu oktobar-decembar ostvario neto profit od 1,82 milijarde evra, što je bilo iznad 1,77 milijardi evra u istom periodu prošle godine i konsenzusa od 1,70 milijardi evra.

Prihod kompanije porastao je 28,5 odsto na 6,43 milijarde evra i bio je iznad očekivanja tržišta od 6,38 milijardi evra.

Akcije ASML-a koje su u tekućoj godini ostvarile skok od 22 odsto u pred-trgovanju beleže rast od 1,3 odsto na 624 evra.

Izvor: Reuters, Momentum