Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), zabeležio je rast prihoda u julu od 45 odsto, nadmašivši stopu rasta od 40 odsto u drugom tromesečju zahvaljujući nastavku snažne tražnje za čipovima koji pokreću sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI).

Prihod u proteklom mesecu dostigao je oko 257 milijardi tajvanskih dolara (7,9 milijardi dolara), a ostvarena stopa rasta bila je osam procentnih poena veća od očekivanog rasta u trećem tromesečju od 37 odsto.

TSM je u julu stigao do druge po redu najveće stope rasta u poslednjih 20 meseci, što ukazuje na snažnju tražnju za AI čipovima i velike narudžbine za 3-nanometarske čipove od strane najvećih klijenata poput kompanija Apple, Qualcomm i MediaTek.

Prošlog meseca TSM je povećao očekivanja u pogledu godišnjeg rasta prihoda na raspon 26-29 odsto sa ranije očekivanih 21-25 odsto. Kompanija je objavila odličan drugi kvartal u kome je divizija koja obuhvata sofisticirane čipove ostvarila 52 odsto ukupnih prihoda što je prvi izveštajni period da je prekočila polovinu ukupne realizacije.

I dok se očito tražnja za AI čipovima nastavlja nesmanjenom brzinom, investitori su proteklih nedelja postali zabrinuti oko činjenice da najveće tehnološke kompanija sprovode masivna kapitalna ulaganja u AI infrastrukturu bez značajnih rezultata. Takođe, početkom nedelje pojavile su se špekulacije da je NVIDIA odložila lansiranje nove generacie AI čipova što je podstaklo sumnje u nastavak brze ekspanzije ovog sektora..

U svega nekoliko dana avgusta ETF koji prati kretanje cena akcija proizvođača čipova (SOXX) oslabio je više od 15 procenata, da bi u jučerašnjem oporavku tržišta skočio skoro sedam procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum