Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, saopštio je da bi u tekućem kvartalu mogao ostati uskraćen za prihod od 400 miliona dolara koji ostvaruje izvozom čipova za veštačku inteligenciju na kinesko tržište nakon uredbe američkih vlasti kojim su ovi poslovi stopirani.

Američke vlasti su osnov za novu uredbu kojom se zabranjuje izvoz pojedinih čipova za veštačku inteligenciju našli u sumnji da bi ovi proizvodi mogli biti korišćeni u vojne svrhe. Bez ovih čipova, koje mahom proizvode NVIDIA i AMD, kineske organizacije ne bi bile u mogućnosti da efikasno obavljaju sofisticirane kompjuterske poslove poput onih za prepoznavanje slike i govora.

Iz AMD-a su saopštili da su takođe dobili zahtev za zabranu isporuke MI250 čipova za veštačku inteligenciju, ali da veruju da čipovi ranije generacije MI100 neće biti pogođeni ovom odlukom. Kompanija je takođe saopštila da ne veruje da će nove uredbe imati materijalni uticaj na poslovanje AMD-a.

U prethodnom fiskalnom periodu (maj-jul) NVIDIA je ostvarila prihod od 6,70 milijardi dolara uz postignutu stopu rasta od svega 2,9 odsto usled velikog pada prihoda u segmentu Gaming-a. Svetla tačka je ostao segment Data centra koji je ostvario rast poslovanja od 61 odsto. Analitičari ocenjuju da kompanija na kineskom tržištu ostvaruje oko 10 odsto prihoda iz ovog najprofitabilnijeg segmenta poslovanja.

Akcije kompanije u pred-trgovanju pale su 5,5 procenata na 142,6 dolara, dok od početka godine beleže minus od 51,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum