Ministarstvo pravde SAD i osam saveznih država tužili su Google, tražeći razbijanje poslovanja matične kompanije Alphabet zbog navodne nelegalne monopolizacije tržišta digitalnog oglašavanja.

Ministarstvo pravde u tužbi koju je podnelo federalnom sudu u Virdžiniji navodi da „kreatori veb sajtova zarađuju manje, a oglašivači plaćaju više“ nego što bi to bilo na tržištu gde veća konkurencija doprinosi nižim troškovima.

Google je u saopštenju rekao da tužba „pokušava da izabere pobednike i gubitnike u visokokonkurentnom sektoru reklamne tehnologije, te da slučaj „u velikoj meri ponavlja neosnovanu tužbu državnog tužioca Teksasa, koju je savezni sud nedavno odbacio“.

Tužba predstavlja prvi veliki slučaj Bajdenove administracije kojim se osporava moć jedne od najvećih tehnoloških kompanija, nakon istrage koja je počela u vreme Trampove vlasti. Ovo je takođe jedan od retkih slučajeva kada je Ministarstvo pravde pozvalo na razbijanje velike kompanije otkako je demontiralo Bell System 1980-ih.

Procena za 2023. – Google kontroliše četvrtinu američkog digitalnog tržišta

Izvor: Bloomberg

Tužba označava drugu antimonopolsku tužbu Ministarstva pravde protiv Google-a i peti veliki slučaj u SAD koji dovodi u pitanje poslovnu praksu neke kompanije. Državni tužioci podneli su tri odvojene tužbe protiv Google-a, navodeći da on dominira na tržištima onlajn pretrage, reklamne tehnologije i aplikacija na Android mobilnoj platformi kršeći antimonopolske zakone.

Prema procenama istraživačke firme EMarketer, očekuje se da će Google ove godine ostvariti oko 65,7 milijardi dolara prihoda od digitalnih oglasa u SAD, što predstavlja oko 26,5 odsto tržišta, dok YouTube drži udeo od 2,9 odsto. Prema istom izvoru, ovaj tržišni udeo je vremenom opao jer je u 2015. godini iznosio 37,4 odsto.

Akcije Alphabet-a na današnjem trgovanju beleže pad od oko dva procenta, dok u poslednji godinu dana beleže minus od oko 24 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum