Proizvođač grickalica i gaziranih napitaka, PepsiCo, otvorio je sezonu objava kvartalnih rezultata za treće tromesečje, premda njen neformalni početak obično obeležavaju banke koje će u petak predstaviti rezultate poslovanja za period jul-septembar.

Ovaj izveštajni period je obeležilo i dalje jako tržište rada, ali i postepeno slabljenje potrošačkog sentimenta usled dužeg perioda visoke inflacije. Takođe, kao posledica intezivnog ciklusa dizanja kamata, kompanije i potrošači su se susreli sa veoma visokim troškovima zaduživanja.

Očekuje se da su kompanije koje sačinjavaju indeksnu korpu S&P 500 zabeležile pad korporativnih profita od 2,0 odsto, što bi bilo četvrto tromesečje u nizu kako se registruje pad krajnjeg rezultata. Prihod bi mogao da poraste minornih 0,6 odsto što je ispod stope inflacije u istom periodu.

Međutim, kada bi se iz kalkulacije isključio energetski sektor, koji će zbog prošlogodišnjih rekordnih rezultata zabeležiti veliki pad profitabilnosti na godišnjem nivou, korporativni profiti indeksne korpe bi porasli 2,9 odsto uz rast prihoda od 3,2 odsto.

Izvor: ZacksZa razliku od prethodnih tromesečja kada su prognoze pogoršavane kako se bližio kraj izveštajnog perioda, sada su ostale prilično stabilne što bi možda mogao biti nagoveštaj i pozitivnog preokreta trenda.

Trenutne prognoze govore da bi četvrto tromesečje moglo doneti rast profita od 5,5 odsto i prihoda od 3,3 odsto, dok bi se taj trend ubrzao u narednoj godini. Ipak poslednji kvartal neće biti dovoljan za pozitivan rezultat u čitavoj 2023. godini za koju se očekuje pad profita od 3,2 odsto i prihoda od pola procenta.

Prvi sektor koji će testirati sentiment investitora jesu banke za koje se očekuje da donesu mešovite rezultate. Komercijalne banke su nastavile da uživaju blagodeti povišenih neto prihoda od kamata usled visoke cene zaduživanja, dok su investicione banke ostale na margini zbog i dalje veoma slabe investicione aktivnosti na polju IPO-a, M&A itd. Rast profita JPMorgana i Well Farga se očekuje visokim dvocifrenim stopama, dok će Morgan Stanley i posebno Goldman Sachs teško izbeći pad profita.

Indeks S&P 500 koji od početka godine beleži rast od oko 13 procenata trenutno beleži očekivani PE racio od 17,7x, što je neznatno iznad 10-ogodišnjeg proseka od 17,5x.

Izvor: Zacks, Reuters, Momentum