Proteklih pet trgovačkih dana doneli su pad tržišta akcija nakon što nastavak objava kvartalnih rezultata nije uspeo da zadovolji porasle apetite ulagača. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao je oko tri odsto, dok se širi indeks tržišta, S&P 500, korigovao 2,3 odsto, ponovo se spustivši ispod nivoa od 4.500 poena.

Apple je premašio relativno niska očekivanja tržišta ali prognoze poslovanja nisu uspele da održe aktuelno, prilično visoko vrednovanje kompanije. Apple je zahvaljujući u prvom redu slabom tržištu mobilnih telefona pretrpeo pad prodaje iPhone-a, što je, uprkos snažnom rastu poslovanja u segmentu usluga, dovelo do pada ukupnih prihoda od 1,4 odsto. Uprava kompanije i u tekućem kvartalu očekuje slično poslovanje, što bi označilo trend od godinu dana kako kompanija ne uspeva da poveća prihode.

Sentiment je prethodno nagrizla odluka Fitch-a  da snizi kreditni rejting američke vlade. „Po mišljenju Fitch-a, došlo je do kontinuiranog pogoršanja standarda upravljanja u poslednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, uprkos junskom dvopartijskom sporazumu o ukidanju limita duga do januara 2025. godine“, a ova odluka donela je pravu malu paniku na tržištu akcija koja se smirila do kraja dana.

Tržište rada donelo je u julu stopu nezaposlenosti od 3,5 odsto, ali i rast nadnica veći od očekivanja. Prosečna satnica porasla je na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno za godinu dana 4,4 odsto, a oba ova podatka bila su jača od konsenzusa od 0,3 i 4,2 odsto, respektivno.

Ove sedmice u fokusu investitora biće objava podataka o inflaciji i proizvođačkim cenama, što su izveštaji koji će posebno motriti Fed pred septembarsko zasedanje.

Izvor: Momentum