Akcije američkog proizvođača e-vozila, Tesla, skočile su u pred-trgovanju više od sedam procenata na 155 dolara, nakon što je kompanija sinoć objavila profit u četvrtom kvartalu iznad očekivanja, a uprava kompanije potvrdila ranije proklamovani cilj o višegodišnjem rastu prodaje od 50 odsto.

Direktor Tesle, Ilon Mask, u razgovoru sa analitičarima opovrgao je navode da se kompanija susrela sa slabijom tražnjom pa je stoga smanjivala prodajne cene u proteklom periodu. On je naveo da je od početka godine tražnja za Teslinim e-vozilima „najjača u njenoj istoriji“ i da je skoro dva puta veća od njene globalne proizvodnje.

Tesla je u četvrtom kvartalu isporučio rekordnih oko 405 hiljada vozila, dok je ukupna proizvodnja bila oko 440 hiljada. Na nivou 2022. Tesla je isporučio 1,31 milion vozila, što predstavlja povećanje od oko 40 odsto, dok je ukupna proizvodnja dostigla 1,37 miliona.

Kompanija je navela da ove godine očekuje da isporuči oko 1,8 miliona vozila, što daje stopu rasta od 37 odsto, ali je Mask dodao da je potencijal prodaje ove godine do dva miliona vozila „ukoliko ne dođe do velikih poremećaja u lancima snabdevanja ili drugog masivnog problema“.

Izvor: TheStreet, Momentum