Američka privreda u septembru otvorila je znatno veći broj radnih mesta nego što su bila očekivanja, što je uz reviziju prethodnih meseci upotpunilo sliku prilično stabilne situacije na tržištu rada.

Tokom septembra kreirano je 254 hiljade radnih mesta, u odnosu na avgustovski podatak revidiran na 159 hiljada i konrenzus od 150 hiljada. Avgustovski izveštaj je revidiran naviše za 17 hiljada, a julski za čak 55 hiljada što je brojku u ovom mesecu dovelo do solidnih 144 hiljade novih radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti u septembru spustila se 0,1 procentni poen na 4,1 odsto.

Mesečne promene na američkom tržištu rada

Dobro stanje na tržištu rada prelilo se i na nadnice s obzirom da je satnica povećana 0,4 odsto mesečno odnosno 4,0 odsto godišnje. Oba ova podatka bila su iznad konsenzusa od 0,3 i 3,8 odsto, respektivno.

Sektorski posmatrano, prednjačilo je ugostiteljstvo koje je dodalo 69 hiljada radnih mesta u odnosu na prosek u poslednjih 12 meseci od oko 14 hiljada. Zdravstvena nega je dodala 45 hiljada, vlada 31 hiljadu, dok su socijalna pomoć i građevina otvorili 27 odnosno 25 hiljada radnih mesta, respektivno.

Izveštaj sa tržišta rada dodatno je učvrstio uverenje investitora o postepenom daljem sniženju kamata, pa se sa velikom verovatnoćom očekuje obaranje kamata od po 25 baznih poena i u novembru i decembru.

Tržište akcija je snažno reagovalo na objavljeni izveštaj, ali su se solidni dobici s početka trgovanja u velikoj meri istopili. Prinosi na američke državne obveznice nastavili su uzlazni trend i dostigli 3,96 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum