Akcije kompanije Super Micro Computer stropoštale su se na današnjem trgovanju devet procenata, kao direktna posledica najavljene nove emisije akcija.

Kompanija je u utorak saopštila da planira da proda dodatnih dva miliona običnih akcija, što bi ukupan broj akcija povećalo na preko 58 miliona.

U podnesku regulatoru kompanija navodi da je „glavna svrha ove emisije prikupljanje dodatnog kapitala za podršku njenim operacijama, uključujući stvaranje zaliha i druge potrebe obrtnog kapitala, proširenje proizvodnih kapaciteta i povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj“.

Goldman Sachs je pokrovitelj nove emisije, a takođe ima opciju da kupi dodatnih 300.000 hiljada akcija u narednih 30 dana.

Super Micro Computer, kompanija za tehnološku infrastrukturu, postala je jedan od najvećih dobitnika buma u primeni veštačke inteligencije (AI), skočivši u poslednjih godinu dana preko 800 procenata.

Ekspanzija oko AI, uključujući velike jezičke modele kao što je ChatGPT, zahteva povećanu snagu računara i skladištenje podataka. To je navelo investitore da se fokusiraju na proizvođače čipova za AI sisteme kao što je NVIDIA i kompanije za serversku infrastrukturu kao što je Super Micro Computer kao prvi talas dobitnika.

Super Micro Computer je kompanija koja se brzo razvija, ali još uvek relativno mala u poređenju sa tehnološkim gigantima koji su takođe doživeli rast akcija podstaknut AI bumom. Kompanija je ostvarila prihod od 3,66 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu. Neto profit u periodu iznosio je skoro 300 miliona dolara, a kompanija je nedavno dodata u korpu indeksa S&P 500.

Izvor: CNBC, Momentum