Protekla trgovačka sedmica na svetskim berzama donela je generalni rast tržišta akcija, premda je centralni događaj nedelje, zasedanje Fed-a, oštro oborio američke berze nakon decidnog stava ove centralne banke da se u tekućoj godini ne može očekivati pad kamata.

Uprkos laganom rastu tržišta na nedeljnom nivou, koji je mahom generisan od strane najvećih tehnoloških kompanija koje investitori percipiraju kao sigurno utočište, investitori su ostali skeptični prema situaciji u bankarskom sektoru. Krhko poverenje potvrdili su podaci o povlačenju depozita iz američkih banaka, dok je na evropskom tlu investitore u petak zahvatila panika nakon što su višegodišnji maksimum dostigli kreditni svopovi Deutsche Banke koji predstavljaju trošak osiguranja poverilaca od bankrotstva banke.

Uprkos oštroj korekciji u petak, nemački DAX je sedmicu okončao u plusu od 1,3 odsto, dok je neznatno jaču pozitivnu promenu registrovao američki indeks S&P 500. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio je 1,7 odsto i od početka godine beleži rast od 13 procenata.

Tekuća sedmica neće biti previše bogata makroekonomskim događajima. Eurostat će objaviti preliminarne podatke o martovskoj inflaciji, dok će na američkom tržištu biti saopšteni podaci o ličnoj potrošnji i PCE indeksu za februar, koji je Fed-ova glavna mera za kretanje inflacije.

Na korporativnom polju poslovne rezulate će objaviti Micron, koji će baciti više svetla na to da li je počeo oporavak tržišta čipova.

Izvor: Momentum