Prošla sedmica donela je minimalni pad ključnih indeksa na Volstritu, nakon što je tržište akcija ostalo relativno stabilno u drugoj nedelji objave kvartalnih rezultata. Sva tri američka berzanska pokazatelja zabeležila su neveliki minus u rasponu 0,1-0,4 odsto, dok je nemački DAX ojačao dodatnih pola procenta.

Akcije Tesle pale su skoro 10 procenata nakon što je kompanija objavila bruto marginu u prvom kvartalu ispod 20 procenata, što predstavlja njen najniži nivo u poslednje dve godine. Uprkos činjenici da su rezultati došli gotovo u skladu sa očekivanjima, najava iz uprave da je kompanija dala prioritet povećanom obimu prodaje u odnosu manji obim i veće margine dovela je do rasprodaje akcija.

Evropski auto-sektor pao je u sedmici preko četiri procenta, nakon što su investitori postali zabrinuti da bi potezi najvećeg proizvođača e-vozila mogli dodatno otežati tranziciju ka elektrifikaciji tradicionalnim igračima od kojih se mnogi još uvek nisu oporavili od poteškoća izazvanih pandemijom.

Ove sedmice zahuktava se sezona objave kvartalnih rezultata, a u prvom planu biće tehnološke kompanije Microsoft, Alphabet (utorak), Meta Platforms (sreda) i Amazon (četvrtak).

Na makroekonomskom planu, u četvrtak će biti objaveni podaci o američkom BDP-u za prvo tromesečje, a dan kasnije i PCE indeks i podaci o ličnoj potrošnji. U petak će biti objavljeni i podaci o BDP-u za evrozonu, te preliminarni podaci o inflaciji za nemačku i francusku privredu.

Izvor: Momentum