Proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) objavio je pad prihoda u decembru prošle godine, ali je na nivou kvartala prodaja došla iznad očekivanja.

TSM je najveći svetski proizvođač čipova za treću stranu, a među partnerima su najpoznatije tehnološke kompanije: Apple, Qualcomm, AMD, NVIDIA…

Prihod kompanije u decembru oslabio je 8,4 odsto na godišnjem nivou odnosno bio je niži u odnosu na prethodni mesec za 14 procenata. Iako mesečni podaci nisu sjajni, prihodi na nivou kvartala ostali su nepromenjeni, što je iznad očekivanja tržišta i potencijalno šalju sugestiju o mogućem oporavu tražnje na tržištu čipova u 2024. godini.

Mesečni izveštaj TSM-a ukazuje na kvartalnu prodaju od 625,5 milijardi tajvanskih dolara (20,1 milijarda dolara), dok su analitičari očekivali prodaju od 615,8 milijardi tajvanskih dolara.

I dok je TSM pozicioniran da se okoristi od buma u primeni generativne veštače inteligencije, čipovi za ove sisteme čine i dalje mali deo njegovog poslovanja i nisu dovoljni da se neutrališe slabija tražnja za čipovina na tržištu električnih uređaja. Na nivou 2023. godine prihodi TSM-a pali su 4,5 odsto.

TSM planira da dupira kapacitete za proizvodnju čipova za sisteme bazirane na veštačkoj inteligenciji kako bi zadovoljio rastuću tražnju za ovim sofisticiranim procesorima.

Akcije TSM-a beleže blagi pad u pred-trgovanju, dok su prošle godine skočile oko 40 procenata.

Izvor: Barrons, Momentum