Tajvanski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), planira da sagradi i drugo postrojenje za proizvodnju čipova u Arizoni i više nego utrostruči inicijalno ulaganje na oko 40 milijardi dolara, što bi moglo da donese kompaniji godišnje prihode od oko 10 milijardi dolara kada pogoni budu u punoj snazi.

Prvi pogon postaće operativan do 2024. godine dok bi sledeća fabrika pravila najnaprednije čipove koji su trenutno u proizvodnji na 3-nanometarskoj tehnologiji od 2026. godine.

Ceremoniji na gradilištu u Arizoni prisustvovali su i američki predsednik Bajden, kao i direktori glavnih klijenata TSCM-a, kao što su Apple, NVIDIA i AMD.

Čelnik TSCM-a, Mark Liu, rekao da je da će po puštanju u rad obe fabrike, kompanija proizvoditi 600 hiljada poluprovodničkih pločica uz godišnju prodaju od oko 10 milijardi dolara, dok bi krajnji korisnici koji dizajniraju čipove mogli imati godišnju prodaju od preko 40 milijardi dolara.

Liu očekuje da će postrojenja kreirati oko 13 hiljada radnih mesta, računajući na 4.500  u samim fabrikama, a ostatak kod snabdevača.

Akcije TSCM-a na jučerašnjem trgovanju priklonile su se negativnom trendu tržišta i izgubile na vrednosti 2,5 odsto na 79,6 dolara. Od početka godine ove akcije beleže minus od 38,2 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum