Poslednju sedmicu u aprilu obeležile su objave najvećih tehnoloških kompanija, čiji su rezultati bacili u senku probleme sa kojima se i dalje suočavaju američke regionalne banke.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio je u sedmici 1,3 odsto i od početka godine beleži rast od oko 17 procenata što je duplo bolji rezultat u odnosu na indeks S&P 500 koji je prošle nedelje ojačao 0,9 odsto.

Najveće tehnološke kompanije, premda prošle sedmice nisu objavile impresivne stope rasta za prvi kvartal (između tri i devet odsto), donele su talas optimizma na tržište nakon što su rezultati listom došli iznad očekivanja. Osim što je rast prihoda bio bolji u odnosu na prethodno tromesečje, napredak je napravljen i po pitanju profitabilnosti, uz veliki doprinos smanjenih rashoda pre svega usled skorašnjih značajnih otpuštanja u sektoru.

Ove sedmice će seriju objava najvećih tehnoloških kompanija kompletirati Apple u četvrtak, dok će na makro planu uslediti serija značajnih događaja.

Fed bi u sredu trebalo da saopštio odluku o nastavku ciklusa dizanja kamata, verovatno za 25 baznih poena, dok će u petak biti objavljeni podaci sa tržišta rada za april. Takođe, odluku o monetarnoj politici u četvrtak saopštiće Evropska centralna banka.

Izvor: Momentum