Protekla trgovačka sedmica donela je rast svih ključnih berzanskih pokazatelja na Njujorškoj berzi nakon tronedeljnog silaznog trenda.

Rastu tržišta doprineo je pad prinosa na 10-ogodišnje obveznice ispod nivoa od četiri odsto kome je prethodila izjava pojedinih članova Fed-a da bi ova centralna banka mogla nastaviti dizanje kamata umerenim tempom. Reperni indeks tržišta, S&P 500, skočio je na nedeljnom nivou skoro dva odsto i ponovo se vratio iznad psihološke granice od 4.000 poena.

U nedelji sa malo makroekonomskih događaja, centralni događaj je bio Teslin Dan investitora koji nije uspeo da zadivi ulagače pre svega zbog odsustva konkretnih detalja o novom, jeftinijem modelu automobila. Akcije su pale skoro šest procenata nakon ovog događaja, ali su uspele nedelju da okončaju u blagom plusu.

Ove sedmice oči investitora biće uprte u februarski izveštaj sa tržišta rada u petak koji bi trebalo da pokaže da je januarski podatak ipak bila anomalija. Analitičari očekuju da je tokom meseca kreirano dodatnih 200 hiljada radnih mesta nakon 517 hiljada u januaru.

Tokom sedmice čelnik Fed-a, Pauel, predstaviće pred Kongresom polugodišnji izveštaj, a na korporativnom planu biće završena objava rezultata za četvrti kvartal. Korporativni profiti su pali 5,6 odsto na godišnjem nivou, a oko 70 odsto objava profita je bilo iznad očekivanja tržišta.

Izvor: Momentum