Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su protekle sedmice rast od oko dva odsto, mereno svim najvažnijim berzanskim pokazateljima, čime se i onako zavidan rezultat iz prve polovine godine dodatno popravio.

Tako je indeks tehnoloških akcija Nasdaq skočio 31,7 odsto u prvih šest meseci, što je njegovo najbolje prvo polugođe još od 1983. godine. Indeks S&P 500 porastao je 15,9 odsto, dok je najtradicionalniji berzanski pokazatelj, Dow Jones, ojačao u periodu januar-jun svega 3,8 odsto.

Rizične vrste aktive donele najbolji prinos u 1H 2023.

Talas optimizma naročito je bio snažan poslednjeg trgovačkog dana u petak, kada su objavljeni inflatorni podaci mereni indeksom troškova lične potrošnje (PCE). Bazni indeks, iz koga su isključene volatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,6 odsto godišnje, što je njegova najniža vrednost od oktobra 2021. godine.

Jul će biti otvoren skraćenom trgovačkom sedmicom sa nekoliko veoma važnih makro izveštaja. Centralni događaj biće izveštaj sa tržišta rada u petak, dok će u sredu biti objavljeni transkripti Fed-a sa prethodnog zasedanja, kao i majski JOLT pregled u četvrtak.

Izvor: Momentum