NEDELJNI IZVEŠTAJ, 20-24. maj, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.069,59 -2,33% 5.304,72 +0,03%
16.920,79 +1,41% 18.694,42 -0,07% 3.088,87 -2,07%
         

Američko tržište akcija nastavilo je uzlazni trend i četvrtu sedmicu zaredom, ali su ovaj put dobici ostali limitirani usled neizvesnosti na tržištu koja vlada oko budućih poteza Fed-a. S druge strane, impresivni rezultati koje je objavila NVIDIA, verovatno trenutno najvažnija kompanija, doprineli su naročito rastu Nasdaq-a koji je u nedelji ostvario skok od 1,4 odsto. Indeks S&P 500 koji je maksimum protekle sedmice zabeležio na 5.350 poena, okončao je nedelju tek u neznatnom plusu.

NVIDIA rekordno i u 1Q – Iako su i u ovom fiskalnom tromesečju investitori postavili veoma visok prag kada su u pitanju finansijski rezultati lidera na tržištu čipova za veštačku inteligenciju, NVIDIA je i ovaj put premašila sve granice. Prihod u fiskalnom prvom kvartalu skočio je 3,6 puta na preko 26 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa tržišta za skoro 1,5 milijardi dolara. Istom merom premašeni su poslovni izgledi kompanije koja u tekućem kvartalu očekuje prihod od oko 28 milijardi dolara, što implicira stopu rasta od 107 procenata. Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila rekordnu prilagođenu bruto marginu od 78,9 odsto, što je 2,2 procentna poena više u odnosu na prethodni kvartal odnosno 12,1 procentni poen u odnosu na prošlu godinu. U tekućem kvartalu se očekuje slabljenje ovog pokazatelja na 75,5 odsto, što je donekle bilo i očekivano usled jednokratnih faktora iz prethodnog perioda. Na nivou fiskalne godine bruto margina se očekuje oko nivoa od 75 odsto. Akcije kompanije u sedmici zabeležile su rast vrednosti veći od 12 procenata, a kompanija je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 2,62 milijarde dolara.

Inflacija i dalje ključno pitanje tržišta – Sredinom sedmice su objavljeni transkripti sa poslednjeg sastanka Fed-a koji pokazuju da su članovi odbora prilično zabrinuti oko upornosti inflacije koja u tekućoj godini nije pokazala znake daljeg popuštanja. Iako je na konferenciji za medije prilikom prezentovanja odluke Pauel saopštio da sumnja da je moguć dalji rast kamata, članovi odbora su spominjali rešenost da dodatno zategnu monetarnu politiku ukoliko se rizici po inflaciju materijalizuju na način da je ta akcija neophodna. U petak je objavljen i uticajni Mičigen potrošački sentiment koji očekivanu jednogodišnju inflaciju vidi na nivou od 3,5 odsto što je 30 baznih poena više u odnosu na prethodno čitanje. Ovo je najviša zabeležena očekivana jednogodišnja inflacija u ovom pregledu još od novembra prošle godine. Takođe, petogodišnji izgledi inflacije su porasli 10 baznih poena na 3,1 odsto, čime je prekinut višemesečni trend smanjenih dugoročnih očekivanja. Inače, indeks potrošačkog sentimenta za maj pao je na 67,4 poena znatno ispod aprilskih 77,2 i konsenzusa od 76 poena.

Kuda će S&P 500 do kraja godine? – Sa rastom od oko 11 procenata od početka godine, indeks S&P 500 je uveliko premašio prosečne stope godišnjeg rasta, ali i targete većine analitičara koje su postavili za ovu indeksnu korpu do kraja godine. Iako ispred tržišta stoji gomila izazova, pre svega geopolitika i visoke kamate, za investitore su ohrabrujući istorijski podaci koji sugerišu nastavak uzlaznog trenda tržišta ukoliko se u prvih 100 trgovačkih dana ostvare dobici veći od 10 procenata. Tako prema analizi BoA prosečni dobici u ostatku godine dostižu 7,1 odsto, sa medijanom od 9,3 procenta. Učinak ovog indeksa u prvih sto dana je posebno važan u godini kada se održavaju predsednički izbori koji inače donose skromnije dobitke. Tako BoA navodi da kada S&P 500 poraste u prvih 100 dana u godini predsedničkih izbora, ostatak godine donosi rast sa visokom verovatnoćom od 93 odsto. Prosečan prinos je impresivnih 10,1 odsto odnosno medijana iznosi 8,9 odsto, što implicira target za indeks do kraja godine od 5.800 odnosno 5.730 poena.