NEDELJNI IZVEŠTAJ,  14-18. avgust, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.500,66 -2,21% 4.369,71 -2,11% 13.290,78 -2,59% 15.574,26 -1,63% 3.131,95 -1,80%
         

Raspoloženje ulagača na svetskim berzama ni prošle sedmice nije bilo na nivou koji bi omogućio zaustavljanje silaznog trenda tržišta. Prinosi na američke državne obveznice su nastavili da rastu, dok signali o stanju kineske privrede i dalje šire zabrinutost oko ove druge po veličini privrede sveta. Američki indeks S&P 500 izgubio je u sedmici 2,1 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 2,6 odsto, spustivši se na desetonedeljni minimum.

Američki potrošač i dalje dobro stoji – Podaci o američkoj maloprodaji bili su na liniji dobrog stanja američke privrede. Sezonski prilagođena maloprodaja u julu porasla je na mesečnom nivou 0,7 odsto, znatno iznad konsenzusa od 0,4 odsto, i ovaj podatak predstavlja najbolji rezultat još od januara tekuće godine. S obzirom da ovi podaci nisu prilagođeni za inflaciju, maloprodaja je pokazala da prosečan američki potrošač nastavlja da troši iznad mesečne stope inflacije koja je iznosila 0,2 odsto. Na godišnjem nivou maloprodaja je porasla 3,2 odsto, što je identična stopa inflaciji zabeleženoj u ovom mesecu. Dobro stanje američkog potrošača potvrdio je i Walmart, ali je i upozorio da bi Amerikanci u narednih 18 meseci mogli da osete pritisak na kupovnu moć usled rastućih troškova energenata i isteka moratorijuma na plaćanje studentskih kredita u oktobru.

Transkripti Fed-a ne isključuju rast kamate – Zvaničnici američkog Fed-a izrazili su zabrinutost na svom poslednjem zasedanju u vezi sa tempom inflacije i rekli da bi u budućnosti moglo biti potrebno još dizanja kamata ukoliko se uslovi ne promene, navodi se u transkriptima sa zasedanja objavljenim u sredu. Julsko dvodnevno zasedanje donelo je novo povećanje kamata za 25 baznih poena, a tržište očekuje da će to biti poslednje dizanje kamata u ovom intezivnom ciklusu. Međutim, diskusija je pokazala da većina članova brine da je borba protiv inflacije daleko od kraja što bi moglo da zahteva dodatne mere pooštravanja od strane Odbora. Tržišna očekivanja trenutno ukazuju da Fed neće dodatno povećati kamatu do kraja godine – šanse za još jedno povećanje kamate stoje na ispod 40 procenata. No, prinosi na američke obveznice su nastavili da rastu, pa je tako prinos na 10-ogodišnje dužničke obveznice porastao na 4,3 odsto, najviši nivo od 2007. godine.

Podsticaji za kinesku privredu – da li je kasno? – I dok se SAD i veći deo zapadnog sveta bori sa inflacijom putem visokih kamata, Kina beleži deflaciju i ozbiljne problema na više frontova koji bi mogli ugroziti ostvarenje ovogodišnjeg planiranog rasta privrede od pet odsto. Kina je prošle sedmice smanjila nekoliko ključnih kamatnih stopa, a danas i jednogodišnju primarnu stopu za kredite za deset baznih poena kako bi pokušala da ublaži nagomilane probleme u nekretninskom sektoru koji se polako prelivaju na čitav finansijski sistem. Kineska nekretninska firma China Evergrande prošle sedmice je zatražila zaštitu od poverilaca, što je dodatno bacilo svetlo na probleme na tržištu nekretnina koje čine četvrtinu BDP-a zemlje. Prethodno, nekretninski operater Country Garden odložio je plaćanje dolarski denominovanih obveznica prema svojim poveriocima.