Izuzetno dinamična trgovačka sedmica završena je u optimističnom tonu, u prvom redu zahvaljujući kvartalnim rezultatima Apple-a, te su u velikoj meri neutralisani gubici koje su tokom nedelje stizali kao posledica previranja na tržištu regionalnih banaka. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uspeo je na sedmičnom nivou da ostvari neznatan plus, dok se reperni indeks tržišta, S&P 500 spustio 0,8 odsto.

Nedelja je otpočela prinudnim preuzimanjem First Republic banke od strane JPMorgan-a, što je iznova razvejalo martovske strahove u pogledu poverenja deponenata u američke regionalne banke. Fed je ovim bankama, čiji deponenti već godinu dana beže u državne hartije sa većim prinosom, dodatno otežao poziciju povećavši kamate za dodatnih 25 baznih poena. Međutim, ova centralna banka je ponovila uveravanja u pogledu stabilnosti američkog bankarskog sistema, ali i da očekuje pooštravanje uslova kreditne aktivnosti što će omogućiti Fed-u da ne digne kamate koliko bi inače morao.

Strah ulagača od bankarske krize odagnao je prilično dobar aprilski izveštaj sa tržišta rada koji je doneo najbolje podatke od januara, ali i Apple-ova objava rezultata koja je pokazala zašto se ova kompanija smatra najsigurnijim biznisom današnjice. Uprkos padu prihoda drugi kvartal zaredom, Apple je ostvario rast poslovanja u najvažnijim segmentima, kao što su prodaja iPhone-a i prihodi od usluga, i to u izuzetno teškim uslovima u industriji pametnih telefona u prvom kvartalu.

Ove sedmice se polako privodi sezona objave kvartalnih rezultata kraju, a na makro planu u centru pažnje investitora biće američki podaci o inflaciji i proizvođačkim cenama u sredu i četvrtak. Eventualno usporavanje inflacije moglo bi potvrditi uveravanja ulagača da je terminalna stopa Fed-a već dostignuta u maju.

Izvor: Momentum