Američka inflacija u oktobru bila je na istom nivou kao u prethodnom mesecu što bi moglo podstaći američku centralnu banku, Fed, da okonča ciklus dizanja kamata.

Indeks potrošačkih cena u oktobru porastao je na godišnjem nivou 3,2 odsto, dok je na mesečnom nivou ostao nepromenjen, saopštilo je Ministarstvo rada. Ekonomisti su očekivali rast od 3,3 odnosno 0,1 odsto, respektivno.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke poput cena hrane i energenata, porasla je na mesečnom nivou 0,2 odsto, ispod konsenzusa od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou iznosila je 4,0 odsto, ispod konsenzusa od 4,1 odsto. Ovo merenje je najniži podatak o baznoj inflaciji u poslednje dve godine premda je i dalje znatno iznad Fed-ovog targeta od dva odsto.

Bazna inflacija i dalje znatno preko cilja Fed-a od dva odsto

Izvor: CNBC

Troškovi stanovanja, koji predstavljaju ključnu komponentu indeksa, porasli su u oktobru 0,3 odsto, upola u odnosu na prethodni mesec, dok su na godišnjem nivou usporili na 6,7 odsto. Cene vozila, koje su bile ključni faktor rasta inflacije u periodu 2021-22. pale su na mesečnom nivou. Realna prosečna satnica, prilagođena za inflaciju, porasla je 0,2 odsto na mesečnom niovu odnosno samo 0,8 odsto godišnje.

Nakon objavljenog izveštaja, verovatnoća da će Fed na poslednjem zasedanju u decembru podići kamatu spustila se na nulu. Indeks S&P 500 porastao je skoro dva odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio na vrednosti 2,4 odsto.

Prinos na američke 10-ogodišnje obveznice pao je na 4,44 odsto, dok je dolar oslabio 1,7 odsto u odnosu na evro.

Izvor: CNBC, Momentum