Microsoft je u ponedeljak najavio novu višegodišnju investiciju vrednu više milijardi dolara u OpenAI, kreatora veoma poznatog četbota ChatGPT.

Microsoft je odbio da navede planiranu visinu ulaganja, ali je portal Semafor ranije tokom meseca izvestio da je u pitanju ulaganje vredno 10 milijardi dolara.

Sporazum označava treću fazu partnerstva između dve kompanije, nakon prethodnih ulaganja Microsoft-a 2019. i 2021. Microsoft je rekao da će obnovljeno partnerstvo ubrzati napredak u veštačkoj inteligenciji i pomoći obema kompanijama da komercijalizuju napredne tehnologije u budućnosti.

„Oformili smo partnerstvo sa OpenAI-om oko zajedničke ambicije da odgovorno unapredimo najsavremenija istraživanja veštačke inteligencije i demokratizujemo veštačku inteligenciju kao novu tehnološku platformu“, napisao je u blogu direktor Microsoft-a Satja Nadela.

OpenAI blisko sarađuje sa Microsoft-ovim cloud uslugama Azure. U julu 2019, Microsoft je podržao OpenAI sa milijardu dolara, a investicija je učinila Microsoft „ekskluzivnim“ provajderom cloud usluga za OpenAI.

Microsoft je u ponedeljak saopštio da će Azure nastaviti da bude ekskluzivni snabdevač za OpenAI.

Microsoft-ova investicija će takođe pomoći dvema kompanijama da se uključe u razvoj superračunara i stvore nova iskustva zasnovana na veštačkoj inteligenciji, navodi se u saopštenju.

Akcije Microsoft-a na današnjem trgovanju porasle su 0,9 odsto na 242,4 dolara, a pravi test imaće sutra nakon trgovanja kada kompanija objavi izveštaje za fiskalni drugi kvartal.

Izvor: CNBC, Momentum