Kako piše američki Wall Street Journal, SAD razmatraju nova ograničenja na izvoz čipova sa veštačkom inteligencijom u Kinu koje dizajniraju NVIDIA i ostali proizvođači.

I pre ovog pisanja SAD i Kina imali su komplikovane odnose kada je u pitanju tehnologija. Obe zemlje su jedna drugoj nametnule blokade na putu sopstvene superiornosti, dok su s druge strane obe zavisne jedna od druge.

Kako ovaj medij navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, američko Ministarstvo trgovine bi moglo da uvede ograničenja već sledećeg meseca.

Prema istim navodima, biće doneta regulativa koja će za isporuke čipova na polju primene veštačke inteligencije biti potrebna licenca pre nego što se pokuša prodaju kupcima u Kini i nekim drugim zemljama.

Ova nova pravila navodno bi mogla da idu dalje od onih koje je američka administracija nametnula prošle godine kada se kao osnovni razlog navodila činjenica da bi „ovi proizvodi mogli biti korišćeni u vojne svrhe“.

Američki regulatori već su ograničili izvoz najnaprednijih čipova za veštačku inteligenciju, uključujući procesore iz AMD-a, NVIDIA-e i drugih kompanija, unutar širih napora SAD da otežaju Kini unapređenje sopstvenog sektora za proizvodnju čipova.

Ove špekulacije oborile su danas najveće američke kompanije za proizvodnju čipova u proseku oko dva odsto, što se nadovezalo na negativan trend iz prethodnih dana usled skepse investitora u pogledu održivosti ogromnog rasta od početka godine.

Izvor: Axios, Momentum