Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, zabeležio je snažan rast akcija nakon što je prognoza poslovnih rezultata dala nadu investitorima da je tržište čipova dostiglo dno i da su pred nama bolji dani kada su u pitanju igrači iz ovog sektora.

Međutim, negativan sentiment koji su na početku nedelje proizveli pojedini američki maloprodajni lanci, poput Walmart-a i Home Depot-a, dodatno je produbljen u petak kada su podaci o PCE inflaciji dali nagoveštaje da bi Fed mogao sići sa puta usporenog rasta kamata započetog na prošlom zasedanju.

Indeks tehnoloških akcija u protekloj poslovnoj sedmici oslabio je 3,3 odsto, dok se S&P 500 ponovo spustio ispod nivoa od 4.000 poena, što je prinos od početka godine „istopilo“ na svega 3,4 odsto.

Ove nedelje biće nastavljena sezona objave kvartalnih rezultata preostalih američkih maloprodaja, dok će od makro podataka posebnu pažnju privući objava nivoa poverenja potrošača koja će dati viđenje ekonomskih izgleda i inflacije od prosečnog potrošača.

Mimo američkog tržišta, evrozona će u četvrtak doneti preliminarne podatke o inflaciji u februaru, dok će Kina objaviti PMI pokazatelj za februar koji će pokazati najsvežije makro podatke ove druge po veličini svetske privrede nakon ukidanja pandemijskih mera.

Izvor: Momentum