Proteklu trgovačku sedmicu obeležila je objava kvartalnih rezulta najvećeg američkog dizajnera čipova, NVIDIA, koji je uspeo da dostigne novu rekordnu vrednost, a Nasdaq podigne do najvišeg nivoa od avgusta. Očekivanja da će biti postignut sporazum oko pomeranja nivoa granice duga, krajem nedelje pogurala su naviše i ostale sektore pa je neutralisan minus s početka sedmice. Indeks S&P 500 dobio je na vrednosti trećinu procenta, dok je Nasdaq nedelju okončao u plusu od 2,5 odsto.

NVIDIA je u samo jednom trgovačkom danu uspela da poveća tržišnu kapitalizaciju za skoro 200 milijardi dolara i približi se granici vrednovanja od 1.000 milijardi dolara. Ovome je prethodila objava kvartalnih rezultata kompanije, koji su doneli pad poslovanja manji od očekivanja, dok je prognoza poslovanja u tekućem kvartalu došla znatno iznad i najoptimističnijih prognoza. Ova objava donela je linearni rast akcija u sektoru proizvođača čipova, a nisu ostale imune ni ostale kompanije iz tehnološkog korpusa koji na neki način imaju dodira sa veštačkom inteligencijom, kao što su Microsoft i Alphabet.

Doprinos rastu tržišta u petak dala su i očekivanja da će se demokrate i republikanci dogovoriti o pomeranju granice zaduživanja. Preliminaran dogovor je preko vikenda i postignut, a glasanje u Kongresu se očekuje sredinom nedelje.

Nakon prazničnog ponedeljka, u centru pažnje investitora ove sedmice biće upravo izglasavanje spomenutog zakona kao i majski izveštaj sa tržišta rada koji će biti objavljen u petak. Na evropskom tlu, u četvrtak će biti objavljeni preliminarni podaci o inflaciji za maj koja se nalazi i dalje daleko iznad targeta ECB-a od dva odsto.

Izvor: Momentum