Ekonomski oporavak evrozone neočekivano je ubrzao u aprilu, nakon što je dominantni uslužni sektor zabeležio nastavak rasta tražnje, što je više nego nadoknadilo produbljeni pad proizvodnje, pokazali su preliminarni podaci S&P Globala.

Kompozitni PMI pokazatelj, koji se smatra dobrim indikatorom ukupnog ekonomskog zdravlja privrede, skočio je na 11-omesečni maksimum u aprilu od 54,4 sa martovskih 53,7 poena, pokazali su preliminarni podaci.

Analitičari okupljeni oko Reuters-a nisu uopšte očekivali rast u odnosu na mart, dok aktuelno stanje odgovara najvišoj pojedinačnoj prognozi.

PMI uslužnog sektora dostigao je 56,6 u odnosu na martovskih 55,0 poena, što je bilo znatno iznad konsenusa od 54,5 poena.

Uprkos visokim troškovima života, potražnja za uslugama se poboljšala s obzirom da su potrošači nastavili da troše. Indeks novih poslova porastao je na jednogodišnji maksimum od 55,8 sa 54,2 poena.

Međutim, kada je reč o industrijskom sektoru došlo je do nastavka negativnih trendova. Proizvodni PMI pokazatelj pao je sa 47,3 na 45,5 poena, što je njegov najniži nivo još od vremena pandemije.

Da bi zadovoljile rastuću potražnju, zahvaljujući pre svega sektoru usluga, kompanije su povećale broj zaposlenih najbržim tempom još od prošlog maja, te je indeks zaposlenosti u aprilu skočio na 54,7 sa 53,3 poena.

Industrijski sektor evrozone na najnižem nivou od izlaska iz karantina 2020. godine

Izvor: S&P Global

Dalja poboljšanja lanaca snabdevanja u evrozoni donela su najintezivniji trend pada troškova sirovina u skoro tri godine, pre svega usled pada cene energenata ali i drugih inputa. U uslužnom sektoru, ulazni troškovi su nastavili da rastu, pre svega usled rasta troškova nadnica, dok je zbirno posmatrano indeks ulaznih troškova pao na najniži nivo od februara 2021. godine.

Indeks izlaznih cena pao je na 51,8 sa 53,4 poena, što je njegov najniži nivo od kraja 2020. godine. Cene u uslužnom sektoru ostale su visoke, ali najniže u poslednjih 15 meseci, dok su industrijske cene porasle neznatno, najslabije od novembra 2020. godine.

Kada su u pitanju nacionalne privrede, Nemačka je zabeležila rast PMI pokazatelja i treći mesec zaredom nakon što je uslužni sektor nadomestio kontrakciju u industrijskoj proizvodnji. S druge strane, francuska privreda je zabeležila rast veći od očekivanja zahvaljujući uslužnom sektoru koji je zabeležio rast uprkos protestima protiv penzione reforme.

I dok je pad indeksa ulaznih i izlaznih cena pozitivna vest za Evropsku centralnu banku (ECB), snažan rast usluga mogao bi da znači da se pritisci na plate nastavljaju, komplikujući napore ove centralne banke da ukroti inflaciju.

Očekuje se da će ECB podići stope i na sedmom zasedanju zaradom, 4. maja, i to verovatnom stopom od 25 baznih poena, premda ni povećanje duplo jačim intezitetom nije definitivno skinuto sa dnevnog reda.

Izvor: S&P Global, Reuters, Momentum