Nakon što je objavio prilično dobre rezultate poslovanja za drugi fiskalni kvartal, Microsoft je najavio usporavanje prihoda u cloud uslugama i upozorio na dalje slabljenje prodaje korporativnog softvera, što je podstaklo zabrinutost ulagača za oštriji pad tražnje za proizvodima koji su kompaniji godinama donosili rast.

Akcije Microsoft-a nakon objave rezultata bile su u plusu 4-5 procenata da bi u potpunosti neutralisale ove dobitke pošto je finansijska direktorka, Ejmi Hud, saopštila da će rast prodaje Azure-a u tekućem periodu usporiti za 4-5 procentnih poena u odnosu na kraj godine kada je rast bio oko 35 odsto.

Ovaj segment poslovanja, uprkos usporavanju, ostvario je odlične rezulate u periodu oktobar-decembar.  Azure cloud usluge porasle su stopom od 38 odsto, isključujući kursne razlike, iznad konsenzusa od 37 procenata, ali ispod rasta iz prethodnog kvartala od 42 odsto.

Uprava Microsoft-a nije potvrdila da u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u junu i dalje očekuje dvocifrenu stopu rasta prihoda i poslovne dobiti. U fiskalnom trećem kvartalu kompanija očekuje rast od tri odsto i prihod od 50,5-51,5 milijardi dolara, što je ispod očekivanja tržišta od 52,43 milijarde dolara.

Ovo usporavanje dolazi pre svega iz segmenta koji se odnosi na personalne računare gde se očekuje prihod od 11,9-12,3 milijarde dolara što je znatno ispod očekivanja tržišta od 13,43 milijarde dolara.

Akcije Microsoft-a u pred-trgovanju beleže pad od 2,4 odsto na 236,3 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum