Prošlonedeljni nagoveštaji da američka inflacija neće tako lako popustiti unela je nervozu među investitore pa je Volstrit drugu sedmicu zaredom zabeležio korekciju, istina blažeg inteziteta. Indeks S&P 500 oslabio je 0,3 odsto na 4.079 poena, dok od početka godine i dalje registruje rast od 6,2 odsto.

Američki indeks potrošačkih cena usporio je u januaru na 6,4 odsto na godišnjem nivou sa decembarskih 6,5 procenata, ali je bio iznad očekivanja od 6,2 odsto. Na mesečnom nivou inflacija je ubrzala na 0,5 sa decembarskih 0,1 odsto, što je takođe bilo lošije od očekivanja, premda analitičari ove slabije podatke delimično pripisuju i sezonskim faktorima poput toplog vremena.

Krajem sedmice objavljene veleprodajne cene dale su još pesimističniji ton i naznake da bi Fed mogao podići kamate i više nego što su trenutna očekivanja. Indeks proizvođačkih cene porastao je 0,7 odsto u odnosu na decembar, što je njegov najveći skok od juna, iznad konsenzusa tržišta od 0,4 odsto.

U tekućoj sedmici u centru pažnje investitora biće objava PCE indeksa i lične potrošnje koja predstavlja glavni reper za Fed kada je inflacija u pitanju. Takođe, investitori će naročitu pažnju obratiti na transkripte sa prošlog zasedanja Fed-a koji će pokazati raspoloženje članova Odbora prema daljem dizanju kamata.

Izvor: Momentum