Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nastavio je uzlazni trend i protekle sedmice skočivši 4,3 odsto na najviši nivo u poslednja četiri meseca. Nasdaq predvodi rast Volstrita u tekućoj godini skokom od 11 procenata, nakon što je u prošloj godini ova korpa akcija investitorima donela gubitak od 33 odsto.

Najveći doprinos rastu Nasdaq-a dao je američki proizvođač e-vozila, Tesla, koji je tokom sedmice dobio na vrednosti 33 procenta, nakon što je uprava kompanije najavila optimistički plan poslovanja u tekućoj godini. I nekolicina drugih tehnoloških izdanja zabeležilo je snažan oporavak protekle sedmice pred ovonedeljno mesečno zasedanje Fed-a i kvartalne objave velikog broja tehnoloških kompanija.

Na makro planu, doprinos rastu američkog tržišta akcija dala je objava BDP-a za četvrti kvartal koja je bila iznad očekivanja i nagovestila moguće „blago prizemljenje“ američke privrede uprkos uzlaznom trendu kamata. Indeks troškova lične potrošnje, mimo energenata i hrane, usporio je u decembru na 4,4 odsto sa 4,7 odsto u novembru, što je još jedna potvrda usporavanja inflacije u američkoj privredi.

Izvor: Momentum