Protekla trgovačka sedmica donela je pozitivne informacije oko američkih potrošačkih cena, ali za razliku od bliske prošlosti ovaj izveštaj nije bio dovoljan za pokretanje jačeg pozitivnog sentimenta na tržištu. Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, oslabio je 0,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao u sedmici 0,4 procenta.

Američka inflacija nastavila je silazni trend u aprilu, spustivši se na nivo od 4,9 procenta, dok je bazna inflacija ostala na relativno visokom nivou od 5,5 odsto. Ulagači su izveštaj u celini sagledali kao pozitivan, naročito u pogledu budućeg delanja Fed-a, te su očekivanja da će ova centralna banka podići kamatu u junu pala na nivo od 20 procenata.

Ipak, ovaj pozitivan sentiment nije bio toliko izražen kao u proteklih nekoliko objava. Finansijske akcije, ali i ostatak tržišta, i dalje se nalaze pod pritiskom problema sa kojima se suočavaju regionalne banke, dok se približava i datum kada bi američka vlada mogla da obustavi plaćanja svojih računa ako se u Kongresu ne odobri pomeranje gornje granice duga. Doprinos negativnom sentimentu na tržištu u petak dao je i potrošački sentiment Univerziteta Mičigen koji je u maju pao na polugodišnji minimum, dok su izgledi za petogodišnju inflaciju skočili na najviši nivo u poslednjih desetak godina.

Ove sedmice fokus investitora na makro planu biće na nastupima nekoliko predstavnika Fed-a, objavama američke maloprodaje i prodaje postojećih kuća. Na korporativnom planu, sezonu korporativnih rezultata zatvaraju najveće američke maloprodaje, dok će sentiment kineskog potrošača pokazati kvartalni rezultati Alibabe i Tencent Holdinga.

Izvor: Momentum