Glavni američki berzanski indeks S&P 500 porastao je prošle sedmice 1,4 odsto, uprkos turbulentim dešavanjima u bankarskom sistemu i paničnim reakcijama ulagača tokom čitave sedmice.

Rast ovog berzanskog pokazatelja u velikoj meri su potpomogle tehnološke akcije koje su investitori ponovo percipirali kao sigurno ulaganje. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio je 4,4 odsto na 11.630,5 poena, a od početka godine nosi prinos veći od 11 procenata.

Kriza poverenja u bankarski sistem nastavljena je i protekle sedmice uprkos tome što je Agencija za osiguranje depozita odlučila da isplati sve deponente propale Silicon Valley banke, a regionalna banka, First Republic, morala je da primi veliki paket pomoći od strane najvećih američkih banaka.

Februarski podaci o inflaciji su pokazali nastavak usporavanje indeksa potrošačkih cena koje je bilo u skladu sa očekivanjima. Pad ukupne inflacije na 6,0 odsto i bazne inflacije na 5,5 procenata, da nije bilo krize u bankarskom sistemu, bio bi glavni činilac odluke o novom podizanju kamata od strane Fed-a u sredu, 22. marta.

Verovatnoća da će Fed ove sedmice povećati kamate za 25 baznih poena porasla je na oko 75 odsto, dok je nakon krize poveranja u bankarski sistem verovatnoća da uopšte neće biti podizanja kamata skočila na 25 odsto.

Izvor: Momentum