Američko ministarstvo pravde podiglo je tužbu protiv Apple-a, što je prvi veliki antimonopolski postupak protiv proizvođača iPhone-a od strane Bajdenove administracije, koja se poziva na to da je ova kompanija monopolizovala tržište pametnih telefona.

Apple se pridružuje listi velikih tehnoloških kompanija koje su tužili američki regulatori, uključujući Alphabet-ov Google, kompanije Meta Platforms i Amazon u vreme administracija bivšeg predsednika Trampa i aktuelnog Bajdena.

„Potrošači ne bi trebalo da plaćaju veće cene jer kompanije krše antimonopolske zakone“, naveo je u saopštenju državni tužilac, dodavši da će se takva praksa nastaviti ukoliko kompanija ne bude sprečena.

Ministarstvo pravde navodi u tužbi da Apple koristi svoj tržišni položaj da više zaradi od potrošača, developera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca.

Građanska tužba optužuje Apple za nezakonit monopol na pametne telefone koji se održava nametanjem ugovornih ograničenja i uskraćivanjem ključnog pristupa developerima.

Apple je već bio predmet antimonopolskih istraga u Evropi, Japanu i Koreji, kao i tužbi poslovnih partnera kao što je firma Epic Games.

Jedan od najunosnijih segmenata poslovanja Apple-a, prodavnica App Store, koja developerima naplaćuje provizije do 30 procenata, već je preživela dug sudski postupak koji je pokrenuo Epic. Iako je u tužbi utvrđeno da Apple nije prekršio antimonopolske zakone, savezni sudija je naredio Apple-u da dozvoli linkove za plaćanje aplikacija bez korišćenja Apple-ove provizije.

U Evropi, kompanijski App Store poslovni model je ukinut novim zakonom pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima koji je stupio na snagu ranije ovog meseca. Apple planira da dozvoli developerima da ponude sopstvene prodavnice, i što je najvažnije, da ne plaćaju proviziju – ali rivali kao što su Spotify i Epic tvrde da Apple i dalje otežava ponudu alternativnih prodavnica.

Presude o Apple-ovom App Store-u primorale su Ministarstvo pravde da razmotri i druge prakse Apple-a kao za osnovu žalbe, kao što je način na koji Apple dozvoljava spoljnim firmama da pristupe čipovima i senzorima u iPhone-u.

Hardverske firme, kao što je proizvođač pametnih uređaja za praćenje Tile, dugo su se žalile da je Apple ograničio načine na koje mogu da rade sa senzorima iPhone-a dok razvijaju konkurentske proizvode.

Apple je počeo da prodaje AirTags – koji se mogu pričvrstiti na predmete poput ključeva od automobila kako bi pomogli korisnicima da ih pronađu kada se izgube – nekoliko godina nakon što je Tile prodavao sličan proizvod.

Slično, Apple je ograničio pristup čipu u iPhone-u koji omogućava beskontaktno plaćanje. Kreditne kartice se mogu dodati na iPhone samo korišćenjem Apple-ove Apple Pay usluge.

Takođe, kompanija se suočila sa kritikama zbog svoje usluge iMessage, koja radi samo na Apple uređajima.

Glavni argument kompanije za ograničavanje pristupa pojedinim korisničkim podacima i delu hardvera od strane developera treće strane su privatnost i bezbednost njegovih korisnika.

Akcije Apple-a koje su već pogođene padom od početka godine usled slabije prodaje iPhone-a u Kini beleže pad na današnjem trgovanju od 3,8 odsto na 172 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum