Akcije na Volstritu pale su protekle sedmice skoro pet procenata nakon što je bankrotstvo Silicon Valley banke (SVB) unelo strah među investitorima da bi ovaj događaj mogao da izazove lančanu reakciju poput svetske finansijske krize 2008. godine.

Indeks S&P 500 stropoštao se 4,6 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo neznatno veću korekciju.

Nelikvidnost SVB došla je kao posledica ubrzanog odliva depozita koje je banka pokrivala prodajom obveznica čije su cene drastično pale u ambijentu rastućih kamata. Neuspeh dokapitalizacije koja je objavljena u sredu i stampedo deponenata na banku krajem nedelje prouzrokovali su u petak njeno zatvaranje od strane regulatora koji će se postarati za isplatu osiguranih depozita.

Prethodno, sentiment tržišta narušio je čelnik Fed-a, Pauel,  koji je u obraćanju pred Kongresom upozorio da bi kamatne stope mogle da dostignu više nivoe nego što su članovi monetarnog odbora ranije prognozirali. Ove nedelje biće objavljeni februarski izveštaji o inflaciji i proizvođačkim cenama što će biti poslednji značajni inputi za donošenje odluke o visini kamatne stope na sastanku 22. marta.

Neznatno olakšanje za Fed došlo je sa strane prošlonedeljne objave izveštaja sa tržišta rada. Februarska satnica porasla je na mesečnom nivou tek 0,2 odsto, ispod očekivanja od 0,4 procenta.

Izvor: Momentum