Američki Alphabet, matična kompanija Google-a, saopštio je da će izbrisati milione zapisa o surfovanju korisnika kao deo poravnanja u sudskom sporu koji je vođen po osnovu kolektivne tužbe koja je tvrdila da je kompanija pratila ljude bez njihovog znanja.

Tužba koja je podneta 2020. godine tvrdi da je Alphabet prikupljao podatke od korisnika koristeći popularni veb brauzer Chrome u privatnom „incognito“ režimu. Iako ova funkcija omogućava korisnicima da isključe prikupljanje podataka prilikom korišćenja Chrome-a, drugi Google alati korišćeni od strane sajtova, kao što je tehnologija oglašavanja, prikupljali su njihove podatke, pa su tužitelji tražili pet milijardi dolara odštete.

Google, koji je pristao na poravnanje u decembru, izbrisaće „milijarde“ podataka koji se tiču privatnog surfovanja korisnika, vidi se iz dokumentacije koja je dostavljena federalnom sudu u San Francisku. Google je takođe saopštio da je napravio nekoliko promena u obaveštenjima kako bi pojasnio način prikupljanja podataka i koja aktivnost je vidljiva veb stranicama kada korisnici surfuju u „incognito“ režimu. Takođe, kompanija se saglasila da tokom sledećih pet godina omogući korisnicima „incognito“ režima blokiranje kolačića trećih strana.

Ova nagodba je sprečila suđenje koje je bilo zakazano za februar, u godini za koju se očekuje da će biti jedna od najaktivnijih za Google kada su suđenja u pitanju. Suđenje po osnovu tužbe Ministarstva pravde SAD i koalicije državnih tužilaca koji optužuju kompaniju za kršenje antimonopolskih propisa zbog ilegalnog monopolizovanja digitalnog oglašavanja zakazano je za septembar, dok je slična tužba Teksasa i drugih država koje osporavaju prakse oglašavanja kompanije na internetu zakazana za mart 2025. godine.

U trećem slučaju, sudija u Vašingtonu će čuti završne argumente u maju u značajnom federalnom antimonopolskom suđenju koji navode da kompanija nelegalno monopolizuje tržište online pretraživanja.

Akcije Alphabet-a skočile su na ovu vest skoro tri odsto na 156,5 dolara i od početka godine nose prinos od oko 11 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum