Najveća američka banka, JPMorgan, zabeležila je rezultate poslovanja u prvom tromesečju iznad očekivanja tržišta, ali su akcije pretrpele oštru korekciju nakon što banka nije značajnije povećala izglede za neto prihod od kamata.

Uprava kompanije ostala je oprezna u pogledu „brojnih, značajnih neizvesnih faktora“ koji bi mogli da utiču na ekonomske izglede, uključujući „nerešene globalne sukobe, konstantne inflatorne pritiske i kvantitativno zaoštravanje“.

Banke su prošle godine ostvarile rekordne prihode od kamata nakon njihovog linearnog rasta usled zaoštravanja monetarne politike Fed-a. JPMorgan je takođe ojačao bilanse i profitabilnost banke preuzimanjem posrnule First Republic banke.

Međutim, ove godine uprava banke očekuje da bi Fed mogao početi da smanjuje kamate u drugoj polovini godine, što će se negativno odraziti na rezultat. Banka očekuje neto prihod od kamata na nivou od 89 milijardi dolara, neznatno preko prethodne prognoze od 88 milijardi dolara, i znatno ispod očekivanja analitičara od 90,68 milijardi dolara. Investitori nisu bili oduševljeni ovom prognozom, premda su iz uprave banke prethodnih meseci sugerisali da snažan rast neto prihoda od kamata nije održiv.

Banka očekuje sličan neto prihod od kamata kao i u 2023. godini (u mlrd USD)

Izvor: JPMorgan

Banka je u kvartalu namenila 725 miliona dolara za popunjavanje državnog fonda za osiguranje depozita nakon propasti nekolicine regionalnih banaka (prošle godine za iste svrhe utrošeno tri milijarde dolara). Ova mera je povećala očekivane troškove u 2024. godini na 91 milijardu dolara sa 90 milijardi ranije.

Profit u periodu januar-mart porastao je šest odsto na 13,42 milijardi dolara odnosno iznosio je 4,10 dolara po akciji. Prilagođeni EPS je dostigao 4,63 dolara, iznad konsenzusa od 4,13 dolara.

Ukupan prihod skočio je 9,4 odsto na 41,93 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 41,69 milijardi dolara.

Neto prihod od kamata doprineo je prihodima sa 23,2 milijarde dolara (rast od 11 odsto odnosno pet procenata mimo efekta First Republic banke) i bio je u skladu sa očekivanjima.

Krediti su skočili 16 odsto, a banka je na ime troškova po kreditima izdvojila 1,9 milijardi dolara (neto otpisi 2,0 milijarde dolara i oslobađanja rezervi od 72 miliona dolara) u odnosu na 2,3 milijarde prošle godine i konsenzus od 2,74 milijarde dolara.

Prihod iz trgovačke aktivnosti pao je pet odsto na osam milijardi dolara, pre svega usled pada trgovanja obveznicama, valutama i robom od sedam odsto, dok su prihodi iz trgovanja akcijama bili nepromenjeni.

Prihod iz investicionog bankarstva porastao je 27 odsto na dve milijarde dolara, vođen većim provizijama za nove emisije duga i akcija, ali sa investicionim ambijentom viših kamata u dužem vremenskom periodu teško je očekivati stabilan oporavak u ovom segmentu.

Akcije banke pale su u petak na trgovanju 6,5 odsto na 182,8 dolara, dok su u tekućoj godini u plusu 7,5 odsto.

Izvor: Reuters, SeekingAlpha, Momentum