Protekla trgovačka sedmica podsetila je investitore na uvek prisutne opasnosti oko geopolitičkih odnosa dve vodeće globalne sile, SAD i Kine. Naredba kineskim državnim službenicima da odustanu od korišćenja iPhone-a na radnom mestu oštro je oborila vrednost akcija Apple-a, ali i donela negativan sentiment čitavom tržištu. Indeks S&P 500 izgubio je na vrednosti 1,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio skoro dva odsto.

Vrednost Apple-a u dva dana je pala za oko 200 milijardi dolara kao reakcija na medijske natpise da kineske vlasti nameravaju da zabrane korišćenje iPhone-a i drugih stranih brendova mobilnih telefona zaposlenima u državnoj službi. Ostaje da se vidi koliko bi ova negativna informacija mogla da utiče na prodaju novog modela iPhone 15 čije je predstavljanje najavljeno za utorak.

Cena sirove nafte skočila je prošle sedmice dodatnih dva odsto, nakon skoka od pet procenata prethodne sedmice, kao reakcija na dobrovoljno smanjenje proizvodnje do kraja godine od strane Saudijske Arabije i Rusije za ukupno 1,3 miliona barela po danu. Rast cene sirove nafte mogao bi ponovo oživeti inflacionu spiralu, a kako je američka inflacija stajala u avgustu pokazaće izveštaj u sredu.

Osim ovog podatka u centru pažnje investicione javnosti biće zasedanje Evropske centralne banke (ECB), koja bi u četvrtak mogla da napravi pauzu u svom ciklusu dizanja kamata koji traje više od godinu dana.

Izvor: Momentum