Skraćena trgovačka sedmica nije donela previše uzbuđenja na tržištu, a ključni događaj – objava izveštaja sa američkog tržišta rada, došao je u petak kada su berze ostale zatvorene.

Indeks S&P 500 neznatno je oslabio tokom sedmice, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 1,1 odsto nakon što su investitori ponovo u fokus stavili verovatnoću recesije u američkoj privredi.

Tržište rada u martu bilo je u skladu sa očekivanjima, ali je i pokazalo blago usporavanje u s obzirom na najslabiji rezultat od decembra 2020. godine. Prethodno, objavljen je JOLT pregled za februar koji je pokazao da su američki poslodavci broj otvorenih pozicija smanjili ispod 10 miliona po prvi put u poslednje skoro dve godine. Uprkos postepenim i željenim pomacima na tržištu rada sa aspekta Fed-a, nakon što je izveštaj sa tržišta rada i objavljen verovatnoća da će na majskom zasedanju ova centralna banka podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena popela se na skoro na 70 odsto.

Doprinos oceni kako razmišlja Fed daće u sredu objava transkripta sa njegovog prethodnog zasedanja kao i javni nastupi nekolicine njegovih članova. Takođe, istog dana biće objavljeni podaci o inflaciji za mart, dok će sutradan biti prezentovani podaci o proizvođačkim cenama.

U petak počinje sezona korporativnih objava, a očekuje se da će profiti američkih korporacija u prvom kvartalu oslabiti preko 10 procenata nakon što je pad u četvrtom tromesečju iznosio 5,4 odsto.

Izvor: Momentum