Preuzimanje Twitter-a od strane Elona Maska stavilo je tačku na berzanski put kompanije koja je listirana pre skoro devet godina tokom kojih nije uspela da dostigne domete poput većine konkurenata iz ove branše.

Nakon što je u novembru 2013. godine Twitter debitovao na berzi skokom od 73 odsto, kompanija potom nije impresionirala investitore s obzirom da nije uspevala da kontinuirano poveća klijentsku bazu i učešće.

Akcije Twitter-a su se duplirale tokom perioda listiranja na berzi, što predstavlja prosečan prinos od oko 8,4 odsto na godišnjem nivou, što je niže od 11 procenata koliko je u istom periodu ostvario S&P 500 odnosno 15 odsto koliko je rastao Nasdaq.

Glavni razlog lošijeg učinka Twitter-a leži u zaostajanju u odnosu na konkurenciju koja je mahom bolje uspevala da naplati svoje usluge. U poslednjih pet godina, Twitter je u proseku imao kvartalni rast prihoda od 19 odsto u odnosu na 29 procenata Mete ili 50 procenata koje je zabeležio Snap.

Preuzimanje od strane Maska po tržišnoj vrednosti od 44 milijarde dolara svakako je na kraju investitore učinilo zadovoljnim s obzirom da je akcija u tekućoj godini registrovala rast od 24 odsto, što je dovodi na prvo mesto među komponentama u sektoru S&P-a koji obuhvata komunikacione usluge.

Cena preuzimanja od 54,2 dolara po akciji dosta je niža u odnosu na istorijski maksimum od 77 dolara dostignut tokom pandemije, ali i značajno iznad 32 dolara gde se nalazila pre nego što je Mask izneo svoje krajnje namere.

Izvor: Bloomberg, Momentum