Grupa sedam (G7) i Australija saopštile su u petak da su dogovorile ograničenje cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Evropske unije prevazišle protivljenje Poljske i ranije tog dana postigli politički sporazum.

EU je dogovorila cenu nakon što je kasnije Poljska dala svoj pristanak, otvarajući put za formalno odobrenje tokom vikenda.

G7 i Australija su u saopštenju naveli da će ograničenje cena stupiti na snagu 5. decembra ili veoma brzo nakon toga.

Ova koalicija je saopštila i da će „razmotriti dalje akcije da obezbedi efikasno delovanje ograničenja u ceni“, navodi se u saopštenju bez detalja oko toga šta bi nove akcije mogle da obuhvate.

Ideja G7 o ograničenju cena ima za cilj da smanji prihod Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spreči skok globalnih cena nafte nakon što embargo EU na rusku naftu stupi na snagu 5. decembra.

Ograničenje cena G7 omogućiće zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali će zabraniti kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da upravljaju isporukama ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne proda za manje od predviđene cene.

Pošto se najvažnije kompanije za transport i osiguranje nalaze u zemljama G7, ograničenje cene bi otežalo Moskvi mogućnost da proda svoju naftu po višoj ceni.

Prvobitni predlog G7 od prošle nedelje bio je za ograničenje cene od 65 do 70 dolara po barelu bez mehanizma prilagođavanja. Pošto se ruska nafta Urals već trgovala na nižem nivou, Poljska, Litvanija i Estonija su tražile nižu cenu.

Ruske vlasti su u odgovoru navele da „neće snabdevati zemlje koje podržavaju antitržišno ograničenje cene“ i da analiziraju načine kako da odgovore na ovu odluku.

Izvor: Reuters, Momentum