Evropska unija (EU) ima dovoljno gasa za ovu zimu, ali bi se sledeće godine mogla suočiti sa nestašicama ako Rusija dodatno smanji isporuke, saopštila je u danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Uprkos smanjenju isporuke ruskog gasa, Evropa je sprečila velike nestašice i dočekala zimu sa punim rezervoarima, zahvaljujući delom hitnim merama Evropske unije (EU) za punjenje skladišta, uz srećne okolnosti perioda blagog vremena i visokih cena gasa koje su umanjile potražnju.

Međutim, naredna godina bi mogla da predstavlja još teži test od ovogodišnje energetske krize koja je povećala račune građanima i primorala pojedine kompanije da privremeno obustave rad kako bi izbegle veće troškove za gas.

Ukoliko bi Rusija smanjila udeo gasa koji još uvek isporučuje Evropi, a kineska potražnja se oporavi od najnižih vrednosti izazvanih pandemijskim merama, EU bi se mogla suočiti sa manjkom gasa od 27 milijardi kubnih metara u 2023. godini, navodi IEA.

Ukupna potrošnja gasa u EU u prošloj godini iznosila je 412 milijardi kubnih metara.

Nestašica bi se mogla izbeći subvencijama i politikama u cilju renoviranja energetski neefikasnih zgrada, zamenom grejanja na bazi fosilnih goriva toplotnim pumpama i masovnim širenjem obnovljive energije, saopštila je IEA.

Kako je ranije najavljeno, lideri zemalja EU sastaće se u četvrtak na samitu u Briselu kako bi pozvali na pripremu ranih planova za snabdevanje energentima u vanrednim okolnostima sledeće zime.

Međutim, zemlje EU još uvek nisu postigle konsenzus kako da se izbore sa visokim cenama energenata. Sutra će biti održan sastanak na nivou ministara energetike u pokušaju da se postigne dogovor o ograničenim cenama gasa koji je podelio ovaj blok.

Izvor: Reuters, Momentum