Cena sirove nafte skočila je u ponedeljak preko pet procenata nakon što su juče Saudijska Arabija i druge članice kartela OPEC+ iznenađujuće najavile smanjenje proizvodnje.

Ovo dobrovoljno smanjenje u visini od 1,16 miliona barela po danu (bpd) biće sprovedeno od maja u cilju „stabilizacije tržišta“ kako se navodi u saopštenju Saudijske Arabije koja će sama predvoditi ovo smanjenje u obimu od pola miliona bpd.

Ovo smanjenje bi doprinelo ukupnoj proizvodnji ovog kartela nižoj za 3,66 miliona bpd što čini oko 3,7 odsto globalne tražnje nakon što je u oktobru ovaj naftni kartel smanjio proizvodnju za dva miliona bpd.

Prethodno je i Rusija, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača, donela odluku o smanjenju proizvodnje za pola miliona bpd do kraja 2023. godine što bi moglo dovesti do jačeg rasta cene sirove nafte i iskomplikovati delovanje centralnih banaka koje se bore sa inflacijom.

Amerika je i pre odluke OPEC+ prednjačila u globalnoj proizvodnji sirove nafte

Izvor: Bloomberg

Cena sirove nafte tipa Brent padala je u martu na njen najniži nivo od decembra 2021. godine od 70 dolara po barelu nakon što je kriza poverenja u bankarski sistem zapretila održanju i onako anemičnog privrednog rasta u ovoj godini.

Cena Brenta dostigla je danas oko 84 dolara po barelu, a uzlazni trend su zabeležile i akcije svih naftnih kompanija, nakon što je u prvom kvartalu energetski sektor pretrpeo pad veći od pet procenata.

Izvor: CNBC, Momentum