Najveće svetske naftne kompanije ostvarile su rekordne profite i u drugom tromesečju nakon što se nafta i dalje nalazi iznad nivoa od 100 dolara po barelu uprkos recesionim pritiscima u Evropi i SAD, te problemima glavnog globalnog potrošača, Kine, oko pandemije. Ovo je pre svega posledica činjenice da se tražnja vratila blizu predpandemijskog nivoa, dok su rat u Ukrajini i zatvaranja brojnih rafinerija tokom 2020. stranu ponude učinili prilično osiromašenom.

Najveći američki proizvođači nafte, Exxon Mobil i Chevron, objavili su rekordne profite u periodu april-jun od 17,9 i 11,5 milijardi dolara, respektivno, dok je dan ranije Shell iskazao dobit od 16,7 milijardi dolara. Aktuelna snaga naftne industrije se najbolje ogleda u činjenici da su Exxon i Chevron ušli među pet najvećih kompanija iz indeksne korpe S&P 500 po ostvarenom slobodnom novčanom toku tokom poslednjeg kvartala.

Akcionari uveliko ubiraju plodove od ovakvih rezultata. Exxon je akcionarima vratio 7,6 milijardi dolara i zadržao kvartalnu dividendu od 0,88 dolara po akciji, što predstavlja prinos od 3,6 odsto, dok je Chevron odlučio da poveća godišnji plan programa otkupa sopstvenih akcija sa 10 na 15 milijardi dolara i isplati dividendu od 1,42 dolara po akciji sa sličnim prinosom od 3,5 odsto. Uprava Shell-a je projektovala otkup dodatnih šest milijardi dolara sopstvenih akcija u tekućem kvartalu nakon potrošenih 8,5 milijardi dolara u prvoj polovini godine, zadržavajući kvartalnu dividendu od 0,25 dolara sa prinosom od 4 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum