I treću sedmicu zaredom u novoj godini, indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uspeo je da okonča na pozitivnoj teritoriji zahvaljujući rastu u petak. Ovom skoku doprineli su bolji rezultati Neftflix-a, ali pre svega najava smanjenje radne snage u Alphabet-u. Ostali berzanski pokazatelji okonačali su sedmicu u minusu nakon nekolicine negativnih makroekonomskih vesti, te je S&P 500 oslabio 0,7 odsto, dok je Dow Jones pao 2,7 procenata.

Matična kompanija Google-a, Alphabet, poslednja je u nizu velikih tehnoloških kompanija koja je odlučila da smanji broj zaposlenih usled smanjene tražnje i pogoršanih makroekonomskih uslova. Alphabet će otpustiti oko 12 hiljada radnika odnosno šest odsto radne snage, dok je ranije tokom sedmice sličnu odluku obelodanio i Microsoft. Ova softverska kompanija najavila je da planira da otpusti 10 hiljada zaposlenih do 31. marta, uz troškove rezervisanja od 1,2 milijarde dolara koje će iskazati u fiskalnom drugom tromesečju. Ove najave doprinele su snažnom oporavku ovih akcija u petak, ali i čitavog tehnološkog sektora, podgrejavši nade ulagača da će ovi nosioci rasta tržišta u prošlosti uspešno prebroditi očekivanu recesiju.

Ovaj rast tehnološkog sektora verovatno bi bio i intezivniji da ranije tokom sedmice nije zabeležen pad tržišta pre svega usled objave nekoliko lošijih makroekonomskih izveštaja, poput podatka od decembrarskoj maloprodaji, ali i novih tenzija na američkom političkom terenu u vezi sa podizanjem dozvoljene granice za nivo federalnog duga.

Izvor: Momentum