Vladajuća nemačka koalicija dogovorila je novi paket pomoći vredan 65 milijardi evra kako bi pomogla građanima da se bolje nose sa rastućim troškovima energenata i inflacijom.

Kancelar Šolc je najavio da se nada da će oporezivanja visokih profita energetskih kompanija pomoći da se finansira program. Takozvani porez na ekstra profit je takođe razmatran na evropskom nivou proteklih nedelja. On je izjavio da se nada da će prikupiti „mnogo, mnogo milijardi“ što će biti korišćeno „da se rasterete građani i obezbedi osnovno snabdevanje električnom energijom po nižim cenama“.

Više tržišne cene trenutno određuju gasne elektrane, dok svi ostali koji ne koriste gas kao sirovinu ostvaruju vanredni profit. Stoga će nemačka vlada uvesti maksimalno moguće prihode koji se mogu ubirati na tržištu električne energije što će pogoditi proizvođače iz obnovljivih izvora poput sunca, vetra ili vode.

Nakon što je ruska strana u petak ugasila Severni tok usled tehničkih razloga, cena gasa skočila je danas 30 procenata, dok sličan skok beleži jednogodišnja cena struje.

Trenutno nema planova za oporezivanje povećanih profita naftnih kompanija u cilju subvencionisanja nemačkih vozača. Ali penzioneri i studenti će dobiti jednokratnu pomoć od 300 evra, dok će standarni dodaci za pomoć u nezi i dečiji dodatak biti povećani. Takođe, biće produženo izdavanje subvencionisanih karata za putovanje širom zemlje ali će biti značajno skuplje u odnosu na letošnjih devet evra.

Nemački proizvođači „zelene energije“ Encavis i RWE beleže veliki pad vrednosti na današnjem trgovanju.

Izvor: Reuters, Momentum