Kartelska organizacija OPEC+ donela je danas odluku da smanji proizvodnju za 100 hiljada barela po danu kako bi podstakla cenu sirove nafte koja beleži pad u poslednja tri meseca nakon dostizanja višegodišnjeg maksimuma u martu.

Ova organizacija i njeni saveznici smanjiće proizvodnju za iznos koji odgovara oko 0,1 odsto globalne tražnje, ali su najavili i da bi se mogli sastati u bilo koje vreme pre narednog zasedanja zakazanog za 5. oktobar kako bi prilagodili nivo proizvodnje.

Cena sirove nafte je nakon objave ove odluke skočila četiri dolara po barelu, ali su brzo dobici smanjeni nakon što je iz američke administracije saopšteno da će preduzeti sve što je potrebno da se poveća ponuda i smanji cena nafte.

Već neko vreme cena sirove nafte se nalazi pod pritiskom usled zabrinutosti investitora da bi veće kamate i pandemijske restrikcije u Kini mogli da uspore globalni rast i smanje tražnju. Takođe, eventualno obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom moglo bi da dovede do dodatne ponude na tržištu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prošlog meseca je povećala prognozu za tražnju sirove nafte u 2022. delimično i usled očekivane promene orijentacije pojedinih zemalja sa gasa na naftu usled rekordnih nivoa cene prirodnog gasa i električne energije.

Izvor: Reuters, Momentum