Kartelska organizacija proizvođača nafte, OPEC+, postigla je u sredu dogovor o dubokom smanjenju proizvodnje među članicama kako bi se podstakao oporavak cene sirove nafte, uprkos protivljenju američke administracije.

OPEC+ je dogovorio smanjenje proizvodnje od dva miliona barela po danu počev od novembra, što je prva ovakva odluka još od proleća 2020. kada je proizvodnja srezana za 10 miliona barela po danu usled pada tražnje zbog pandemije. Od tada je kartel postepeno povećavao proizvodnju, mada nekoliko članica ove organizacije i dalje ne uspeva da u potpunosti ispuni svoju kvotu.

Analitičari očekuju ograničen uticaj novembarskog smanjenja, dok bi jednostrana smanjenja proizvodnje mogla da dođu sa strane Saudijske Arabije, UAE, Iraka i Kuvajta. Još važnije, trenutno je veoma teško za OPEC+ da planira na više od mesec, dva dana s obzirom da se tržište energenata suočava sa neizvesnošću oko EU sankcija prema Rusiji – uključujući osiguranje transporta, cenovno ograničenje i smanjeni uvoz derivata.

Istorijski pregled proizvodnje (mb/dan)

Izvor: Bloomberg

Cena nafte pala je na oko 80 dolara po barelu sa više od 120 dolara početkom juna usled rastućih strahova da bi globalna privreda mogla da padne u recesiju.

Projektovano smanjenje od novembra je pokušaj kartela da se ovaj pad preokrene, uprkos ponovljenim pritiscima od strane američke adiministracije da povećaju proizvodnju kako bi cena bila niža pred izbore za Kongres u novembru.

Cena sirove nafte tipa WTI porasla je na današnjem trgovanju više od jedan odsto, dok od početka godine beleži rast od oko 14 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum