Kartelska organizacija OPEC+ postigla je na sastanku u nedelju dogovor da održi aktuelni nivo proizvodnje nafte u situaciji u kojoj se tržište koleba da proceni uticaj usporene kineske privrede na potražnju i ograničenja cene ruske nafte koju uvodi G7.

Odluka dolazi dva dana nakon što je organizacija G7 dogovorila gornju granicu cene ruske nafte na nivou od 60 dolara po barelu.

OPEC+, koji obuhvata savez zemalja članica OPEC-a i saveznika, uključujući Rusiju, razljutio je SAD i druge zapadne zemlje kada je u oktobru obelodanio smanjenje proizvodnje za dva miliona barela po danu odnosno oko dva odsto svetske tražnje od novembra do kraja 2023. godine.

Vašington je optužio OPEC+ i jednog od njegovih lidera, Saudijsku Arabiju, da su stali na stranu Rusije uprkos ratu Moskve u Ukrajini.

OPEC+ je tvrdio da je smanjio proizvodnju zbog slabijih ekonomskih izgleda. Cena nafte je pala od oktobra zbog sporijeg kineskog i globalnog rasta i viših kamatnih stopa, što je podstaklo tržišne špekulacije da bi grupa ponovo mogla da smanji proizvodnju.

Međutim, u nedelju je saopštena odluka da se politika OPEC+ zadrži nepromenjenom. Njeni ključni ministri sledeći put će se sastati 1. februara na tehničkom nivou dok je kompletno zasedanje planirano za 3-4. jun.

Izvor: Reuters, Momentum