Britanski proizvođač nafte i gasa, Shell, saopštio je danas da će profit u trećem kvartalu biti pod pritiskom skoro prepolovljenih rafinerijskih marži, opadajućih marži u hemijskom biznisu i slabije trgovine prirodnim gasom.

Shell je u prvoj polovini godine objavio dva vezana kvartala rekordnih profita usled visokih cena nafte i gasa, kao i masivnih profita od trgovinskih aktivnosti.

Međutim, u trećem kvartalu, indikativne marže prerade su pale na 15 dolara po barelu u poređenju sa 28 dolara po barelu u prethodna tri meseca, saopštio je Shell uoči zvaničnih rezultata koji će biti objavljeni 27. oktobra.

Indikativne marže u hemijskom biznisu pale su na negativnih 27 dolara po toni sa 86 dolara u drugom kvartalu nakon što je globalna potražnja za hemijskim proizvodima opala.

Pad rafinerijskih marži imaće negativan uticaj između 1 i 1,4 milijarde dolara na prilagođen profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), ​​saopštila je ova kompanija.

Očekuje se da će Shell-ovi rezultati trgovanja tečnim prirodnim gasom (LNG) i gasom u trećem kvartalu biti „značajno niži” zbog niže sezonske potražnje, kao i „značajnih razlika između bilanse i fizičke realizacije na promenljivom i iščašenom tržištu”.

Očekuje se da će trgovina naftom biti u skladu sa prethodnim kvartalom.

Američki rival Exxon Mobil u utorak je nagovestio snažan operativni profit u trećem kvartalu nakon što je dobit od prirodnog gasa nadoknadila slabije segmente rafinerijskog i hemijskog biznisa.

Izvor: Reuters, Momentum